Onderhandse verkoop

Hoofdinhoud

Executieveiling of onderhandse verkoop? Zodra een hypotheekgever een woning of bedrijfspand niet kan behouden, streven banken en hypotheeknemers meestal naar een onderhandse verkoop. Logisch, want op de reguliere markt is de opbrengst vaak beter. 

Wat we kunnen betekenen

Als een zaak op een onderhandse verkoop uitdraait, is een stap in de juiste richting gezet. Bij de uitvoering kunnen we banken op verschillende manieren helpen. Hieronder staan de meest voorkomende werkzaamheden van onze advocaten.

Verkoopvolmacht

Met een onherroepelijke volmacht tot onderhandse verkoop voorkomt de bank een veiling én verzekert deze zich van een actieve rol bij het verkooptraject. Zo’n volmacht kan worden opgesteld in een notariële of onderhandse akte. Hierin komt een laatprijs te staan: het minimale bedrag dat het pand moet opbrengen. Is het verkocht op basis van de volmacht, maar weigert de hypotheekgever te ontruimen? Dan kunnen onze advocaten dat via de rechter alsnog afdwingen. 

Afwezigheidsbewind

In sommige gevallen kunnen we als afwezigheidsbewindvoerder optreden. Dit doen we als de hypotheekgever vertrokken is en het onderpand onbeheerd heeft achtergelaten. Het voordeel voor een bank: het pand hoeft dan niet geveild te worden. Ook treden we als afwezigheidsbewindvoerder op voor de achtergelaten inboedel. In beide gevallen maken we afspraken over de onderhandse verkoop. 

Zaakwaarneming

Is het onderpand onbewoond achtergelaten, maar had de hypotheekgever wel de wil om onderhands te verkopen? Dan kan een bank overgaan tot onderhandse verkoop op basis van zaakwaarneming. De bank is dan zaakwaarnemer van de hypotheekgever. Sluit de bank een gewijzigde aangepaste koopovereenkomst, dan kan Domini namens de bank eisen dat het rechterlijk vonnis de medewerking van de hypotheekgever aan de levering vervangt.

Vervangende medewerking

Het kan voorkomen dat één van de hypotheekgevers meewerkt aan onderhandse verkoop, maar een andere niet. In zo’n geval kan Domini helpen. Onze advocaat vordert dan vervangende medewerking van de niet-meewerkende partij. Dit betreft de verkoop, overdracht of het verstrekken van een verkoopvolmacht aan de bank.

 

Doorhaling beslag of hypotheek

Soms ligt een beslaglegger of hypotheeknemerhouder dwars. Zelfs als de bank, op basis van een verkoopvolmacht van de hypotheekgevers, het onderpand heeft verkocht om een executieverkoop te voorkomen. Onze advocaten kunnen dan namens de bank en hypotheekgevers eisen dat het beslag of hypotheekrecht wordt doorgehaald. Hierdoor kan de levering zonder belemmeringen vrij van beslag en hypotheek plaatsvinden.

 

Faillissement of schuldsanering

Betalingsproblemen van een klant kunnen leiden tot een faillissement of schuldsaneringsregeling. In dat geval moet een bank overeenstemming bereiken met de curator of bewindvoerder over de verkoop van het onderpand. Als er problemen ontstaan, zoals onredelijke termijnen, staat Domini klaar om de belangen van de bank te behartigen en een oplossing te vinden.