Bewind en overlijden

Hoofdinhoud

Iedere bewindvoerder krijgt er een keer mee te maken: uw cliënt wordt erfgenaam of overlijdt zelf. In beide gevallen komen er speciale zaken aan bod. Hieronder nemen we de belangrijkste onderdelen met u door. 

Een cliënt als erfgenaam

Stap één bij het overlijden van een familielid of bekende van uw cliënt: controleren of hij echt erfgenaam is. Via het Centraal Testamentenregister kunt u nagaan of er een testament is en wat daarin staat. Is er geen testament? Of is dit niet meer geldig? Dan bepaalt de wet of uw cliënt erfgenaam is.

 

Als uw cliënt daadwerkelijk erfgenaam is, maakt u als bewindvoerder de keuze: de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Zuiver aanvaarden is een optie als uw cliënt zijn wil kenbaar kan maken en als er sprake is van een positieve erfenis. Kan dat niet? Of twijfelt u of de erfenis positief is? Dan moet u beneficiair aanvaarden. Als u de nalatenschap wil verwerpen, heeft u een machtiging van de kantonrechter nodig. 

Afwikkelen erfenis

Na het beneficiair aanvaarden van de erfenis, volgt de afwikkeling ervan. Dit doet u samen met de andere erfgenamen. Als u er zelf niet uitkomt, kunt u een zware vereffenaar laten benoemen door de rechtbank. Dat kan in sommige gevallen op grond van gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging). De kosten voor de procedure kunt u indienen als vordering op de erfenis.

Onterfd?

Als uw cliënt onterfd is, moet u namens hem aanspraak maken op zijn legitieme portie. En zo alsnog een deel van de erfenis krijgen. Dit moet wel gebeuren binnen vijf jaar na overlijden. Let op: als u dat als bewindsvoerder niet op tijd doet, kunt ú aansprakelijk zijn. 

Overlijden van de cliënt

Overlijdt uw cliënt? Dan eindigt het bewind, maar heeft u wel nog enkele taken te vervullen. Zo moet u de eindrekening opmaken en verantwoording afleggen. In sommige gevallen is het verstandig om een vereffenaar te laten benoemen. 

Domini en de NBBI

Bij elke kwestie kunt u rekenen op de kennis en ervaring van onze advocaten. Goed om te weten: Domini is kennispartner van de NBBI (Nederlandse Branchevereniging voor Bewindvoering en Inkomensbeheer). Overlijden en bewind? Dan bent u dus bij ons aan het goede adres. 

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

Dat kunt u checken via het Centraal Testamentenregister. Als er een testament is, kunt u dit opvragen bij de notaris. 

Deze vraag is lastig met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. De recente rechtspraak en de aanbevelingen van het LOVCK&T (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton & Toezicht) lopen namelijk uiteen. Voor een specifiek geval kunt u het beste contact opnemen. 

Als uw cliënt onterfd is, kan hij aanspraak maken op zijn legitieme portie. Wilt u weten hoe en uiterlijk wanneer? Vraag een van onze advocaten om advies.