Een erfenis verdelen

Hoofdinhoud

Het verdelen van een erfenis is vaak een lastig moment. Emotioneel gezien, maar ook praktisch. U heeft namelijk te maken met wet- en regelgeving, en de verstandhoudingen kunnen verslechteren. Onze advocaten helpen om een erfenis op de juiste manier te verdelen. 

Conflict over de erfenis

Verstandhoudingen verslechteren vaak bij een conflict over de erfenis. Zulke ruzies kunnen plaatsvinden vanwege verschillende redenen. Zoals een onduidelijk testament, onenigheid over de erfgenamen of vermoedens van het illegaal toe-eigenen van spullen. Ook als er geen testament is of een executeur betrokken is, kunnen er conflicten ontstaan.

Onterving en de legitieme portie

Een andere reden voor een slechtere relatie is onterving van een kind. Diegene wordt dan uitgesloten in het testament, maar heeft volgens de wet nog steeds recht op zijn legitieme portie. We noemen dit vaak het kindsdeel, maar dat is het niet. Het is een vordering, die binnen vijf jaar opgeëist moet worden. De hoogte van de vordering wordt berekend op basis van de grootte van de erfenis. Schenkingen aan anderen vóór het overlijden mogen hierbij opgeteld worden. 

 

Aanvaardt een kind de erfenis niet, maar wil hij wel aanspraak maken op de legitieme portie? Dan moet dit op hetzelfde moment gebeuren (met een speciale verklaring). Soms is het slim om de erfenis te aanvaarden én aanspraak te maken op de legitieme portie. Als de erfenis niet genoeg is voor deze portie, kan in sommige gevallen het tekort worden gehaald bij anderen die schenkingen hebben ontvangen. Dit heet 'inkorting'. 

Hulp van Domini

Als u een erfenis moet verdelen, kan Domini helpen. We proberen eerst samen met alle erfgenamen tot een akkoord te komen. Als dat niet lukt, starten we een procedure. Dan stelt de rechter de verdeling vast. Verder hebben we onder andere ervaring met procedures over de legitieme portie, het incasseren van de vordering en het verkrijgen van informatie van de executeur. Ook worden onze erfrechtadvocaten soms zelf benoemd tot executeur.

Veelgestelde vragen

Nee, maar ze worden wel vaak met elkaar verward. Het kindsdeel is de omvang van het erfdeel als een kind erfgenaam is. De legitieme portie is een vordering. Daarop kan een kind altijd aanspraak maken, zelfs na onterving. De hoogte van de legitieme portie is meestal de helft van het kindsdeel. 

Als een erfgenaam niet meewerkt aan de afwikkeling van de nalatenschap, kan dit tot vertraging of moeilijkheden leiden. En zelfs tot een conflict. Ga met de erfgenaam in schriftelijk overleg, zodat u alles zwart op wit hebt. Bijvoorbeeld per e-mail. Werkt hij nog steeds niet mee? Vraag ons dan om juridisch advies.

Blijf in elk geval communiceren. Vraag de executeur schriftelijk om meer transparantie. U heeft het recht om op de hoogte gehouden te worden en om belangrijke documenten te bekijken. Als de executeur informatie niet geeft, kan dit worden afgedwongen. Soms kan hij zelfs ontslagen worden.