
In een testament kunnen bijzondere bepalingen staan, waarbij een specifieke bezitting of geldbedrag aan een specifiek persoon wordt nagelaten. Dit noemen we een legaat. Ook zijn er quasi-legaten. Daarover vertellen we u meer.
De betekenis van quasi is ‘schijnbaar’ of ‘zogenaamd’. Oftewel: een quasi-legaat is een gift of een schenking die geen legaat is. Maar, deze kan door de wet wel zo worden beschouwd. We horen u bijna denken: hoe zit dit nou precies?
Voorbeelden
Laten we enkele voorbeelden geven van een quasi-legaat. Een verblijvingsbeding is er één, wat gebruikelijk is bij samenlevingscontracten. Hierin staat meestal dat de helft van de woning gaat naar de persoon waarmee de erflater samenwoont. Een ander voorbeeld is uitkeringen uit een levensverzekering. Ook schenkingen die pas na overlijden werking hebben, kunnen worden aangemerkt als quasi-legaat.
Vermindering of inkorting
Verder is het goed om te weten, dat een quasi-legaat soms verminderd of ingekort moet worden. Dit gebeurt als er te weinig geld is in de erfenis om de schuldeisers te betalen of de legitieme portie. Het legaat wordt dan verminderd met het deel dat nodig is om de schulden te voldoen. Bij inkorting of vermindering komen eerst de ‘echte’ legaten in aanmerking en daarna pas de quasi-legaten.
De experts van Domini
U leest het: quasi-legaten zijn een lastig onderdeel van het erfrecht. Gelukkig weten we er bij Domini Advocaten alles van. Bent u benieuwd of een bepaling een quasi-legaat is? Of heeft u vragen over vermindering of inkorting ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan voor u klaar.